Види атейзму: повний список та короткий опис

Атеїзм – це індивідуальне філософське чи світоглядне переконання, що заперечує існування бога чи богів. Але атеїзм включає різні підходи і напрями, які суть важливі для розуміння і класифікації даного явища. У цій статті ми розглянемо основні види атеїзму.

Агностичний атеїзм є позицією, яка заперечує можливість доказу чи спростування існування бога. Агностичний атеїст скептично ставиться до релігійних доктрин і заявляє, що неможливо достовірно стверджувати чи заперечувати існування надприродної сили, оскільки вона виходить за межі нашого розуміння та спостереження.

Догматичний атеїзм заперечує існування бога чи богів і дотримується переконання, що релігійні вірування ґрунтуються на хибних уявленнях та помилкових твердженнях. Догматичні атеїсти як відкидають ідею божественного істоти, а й активно пропагують свій світогляд, прагнучи відбити будь-які форми релігійності у суспільстві.

Культурний атеїзм є соціальним і культурним феноменом, у якому певна група людей чи суспільство загалом заперечує релігійні переконання та практики, що переважають у цій культурі чи регіоні. Культурний атеїзм може виявлятися у формі секуляризму або у відкидання будь-яких видів релігійної ідеології у громадській сфері.

Вид атеїзмуОпис
Філософський атеїзмЗаперечення бога з урахуванням філософічних міркувань і аргументів.
Науковий атеїзмЗаперечення божественної істоти на основі наукових відкриттів та доказів.
Агностичний атеїзмНевизначеність щодо існування бога, але схильність до заперечення.
Соціальний атеїзмЗаперечення релігії через її на суспільство та індивідуальні права.
Етичний атеїзмЗаперечення бога з урахуванням етичних і моральних принципів.

Які види атеїстів є?

Атеїзм ділять на два види: стихійний, заснований на чому-небудь, відмінному від науки) та науковий атеїзм (заснований на природознавстві, для доказу позиції використовується науковий метод). Іншу типологію запропонували американські філософи Майкл Мартін та Ентоні Флю: вони поділили атеїзм на слабкий та сильний.

У чому різниця між атеїстом та агностиком?

Атеїст: «Я не вірю, що Бог існує» Агностик: «Я не знаю, існує Бог чи ні»

Хто атеїст агностик?

Агностичні атеїсти не вірять у існування якогось божества, але не стверджують, що знають, що божества не існує. Агностичні атеїсти можуть бути протиставлені агностичним теїстам, які вірять, що один або більше божеств існують, але не стверджують, що знають це.

У чому різниця між атеїстом та невіруючим?

Якщо говорити про термін "атеїзм", то він нічим не відрізняється від терміна "невіруючий". Атеїст – це той, хто не вірить у богів і в істинність будь-якої релігії. Атеїзм – це заперечення віри у істинність релігій.


Tags:


Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *