Чому зникають ластовиння: причини та способи зберегти їх

Ластовиння – це чарівні і унікальні плями на шкірі, які часто зустрічаються у людей з рудим або світлим волоссям. Однак деякі люди помічають, що з часом їх ластовиння стають тьмяними і поступово зникають. Попри поширену думку, пропадання ластовиння не пов'язане з віком чи здоров'ям шкіри, а має свої власні причини.

Однією з головних причин пропадання ластовиння є вплив ультрафіолетових (УФ) променів сонця. УФ-промені проникають у глибину шкіри і стимулюють виробництво меланіну – пігменту, що відповідає за появу ластовиння. Однак з часом надлишок УФ-променів може пошкодити клітини, що відповідають за виробництво меланіну, що призводить до зменшення кількості ластовиння на шкірі.

Крім того, причиною зникнення ластовиння може бути природний процес оновлення шкіри. Шкіра постійно оновлюється, а старі клітини відмирають і відлущуються. Ластовиння можуть зникати разом з відмираючими клітинами і не з'являтися знову. Цей процес може відбуватися частіше у тих, у кого шкіра оновлюється швидше, наприклад у молодих людей.

ПричинаПояснення
ГенетикаЛастовиння обумовлені генетичними факторами, і їхня присутність може залежати від спадковості.
Вплив сонцяУльтрафіолетові промені сонця можуть викликати збільшення розміру та кількості ластовиння, а також їх поява на незахищених від сонячного випромінювання ділянках шкіри.
Холодний сезонЛастовиння можуть зникати або ставати менш помітними в холодні місяці року через нестачу сонячного світла та ультрафіолетових променів.
АльбіносізмУ людей з альбіносізмом ластовиння можуть бути відсутніми, тому що їх шкіра не здатна виробляти достатню кількість пігменту меланіну.
Ефект старінняЗ віком виробництво меланіну може зменшуватися, що може призвести до поступового зникнення ластовиння.

У якому віці зникають ластовиння?

Найперші – у віці 4-5 років, досягають максимуму у підлітковий період, а після 30 років можуть зникнути зовсім.

Як зробити так щоб було більше ластовиння?

Головний спосіб отримати ластовиння – народитися з ними. Так, щоб вони проявились, потрібно лише регулярно гуляти під сонечком без сонцезахисного крему. Зрозуміло, що шкірі це шкодить. Однак ніякий SPF не врятує тебе від ластовиння на 100%, так що сміливо захищай шкіру і радуйся поцілункам сонця.

Чому в когось є ластовиння а в когось немає?

Кількість ластовиння та їх відтінок пов'язаний із здатністю дерми до виробництва меланіну. Наприклад, у людей-альбіносів меланін взагалі відсутній, тому, у них дуже світла шкіра, немає ластовиння та засмаги. Пігментація/ластовиння – це надмірне скупчення у дермі меланіну.

Який ген відповідає за ластовиння?

Вченими було встановлено, що за схильність до формування ластовиння відповідає Mc1r – ген, що регулює виробництво меланіну у людини


Categories:

Tags:


Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *