У яких випадках використовуються наручники: поліцейська практика та правила

Наручники – це один із основних засобів, що використовуються правоохоронними органами при затриманні злочинця. Але коли саме вони використовуються? У яких випадках наручники стають необхідними інструментами для забезпечення безпеки оточуючих та запобігання втечі?

Перший і найбільш очевидний випадок – це при затриманні особи, яка підозрюється у скоєнні кримінального злочину. Наручники надягають на зап'ястя злочинця, щоб обмежити його свободу руху та запобігти можливості фізичного опору чи спроби втечі. Це робиться з метою забезпечення безпеки співробітників правоохоронних органів та оточуючих.

Крім того, наручники застосовуються під час арешту небезпечних злочинців, які становлять загрозу для суспільства. Це можуть бути особи, які обвинувачуються у тяжких злочинах, таких як насильницькі злочини, тероризм або організація злочинного угруповання. У цих випадках наручники гарантують контроль над злочинцем та знижують ймовірність його подальшої активності.

У якому разі надягають наручники
ВипадокОпис
Арешт підозрюваногоНаручники надягають на руки людини, яку підозрюють у скоєнні злочину, для запобігання можливій спробі опору чи втечі.
Затримання злочинцяПри затриманні злочинця, який уже вчинив злочин, наручники використовуються для убезпечення поліцейського та запобігання фізичному опору.
Проведення оперативно-розшукових заходівУ ході оперативних дій, таких як обшуки, затримання осіб, їх доставка до поліцейської дільниці та подальше затримання, наручники застосовуються для забезпечення безпеки учасників заходу.
Перевезення затриманогоПри перевезенні затриманої особи з одного місця в інше, наприклад, з поліцейської дільниці до суду, наручники застосовуються для запобігання спробам втечі та забезпечення контролю за затриманим.

За словами заявників, співробітники колоній використовують наручники, коли виводять їх у душ, на прогулянку, на зустрічі з адвокатами, слідчими та прокурорами. Крім того, їх надягають під час обшуку камер та особистих речей засуджених.25 січ. 2021 р.

У якому разі поліція може вдягнути кайданки?

Так, співробітники поліції можуть застосовувати наручники для припинення опору, для затримання особи, яка застала під час скоєння злочину і намагається втекти, а також для доставлення в поліцію, конвоювання та охорони (п. 3 ч. 2 ст. 21 закону про поліцію).

Чому наручники надягають за спиною?

Наручники надягають на зведені за спиною кисті рук, що дозволяє обмежити фізичні можливості затримуваних. Правила застосування та правомірності діяльності охоронців регулюється КК РФ (статті 37 та 38). Представники охоронної служби можуть використовувати спецзасоби під час самооборони.

Хто має право носити кайданки?

Придбати можна без будь-яких дозволів. А ось застосовувати наручники, які належать до спеціальних засобів, для обмеження рухливості людини може лише співробітник правоохоронних органів або охоронної організації, які пройшли навчання та склали спеціальний іспит.


Categories:

Tags:


Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *